Hodselmans, Kuijpers en Uiting verkozen tot ‘Venlonaer van ’t Jaor 2017’

De eretitel Venlonaer van ’t Jaor’ gaat dit jaar naar de kern achter de film ‘Nao ’t Zuuje’. Deze kern, bestaande uit de drie heren Rob Hodselmans, Pieter Kuijpers en Lex Uiting, was gezamenlijk  verantwoordelijk voor de zeer succesvolle vastelaovendfilm. Er werden meer dan 90 kandidaten voorgedragen door de inwoners van de Gemeente Venlo voor deze jaarlijkse onderscheiding.

Het bestuur van de stichting Venlonaer van ’t Jaor heeft op 29 maart 2018 besloten dat Hodselmans, Kuijpers en Uiting zich gezamenlijk ‘Venlonaer van ’t Jaor 2017’ mogen noemen.  De film, naar een idee van Lex Uiting, werd geregisseerd door Rob Hodselmans. Hodselmans was tevens verantwoordelijk voor het camerawerk en de montage waarbij de productie van de film in handen was van Pieter Kuijpers met zijn bedrijf Pupkin. De film, gemaakt in 2017, geeft de vastelaovend van 2017 op zeer bijzondere wijze weer en is van grote promotionele waarde voor de stad Venlo. Het is daarom dat volgens de stichting de drie kernfiguren Hodselmans, Kuijpers en Uiting de eretitel ‘Venlonaer van ’t Jaor 2017’ verdienen.

‘Nao ’t Zuuje’ is een film over mensen die vastelaovend vieren en beleven. De film geeft weer hoe vastelaovend wordt gevierd in Venlo, hoe het troost kan bieden en toch melancholie oproept. En met name hoe vastelaovend zorgt voor saamhorigheid, verbinding en verbroedering. Voordragers voor deze kandidaat ‘Venlonaer van ’t Jaor’ loofden met name het feit dat Venlo en de vastelaovend positief op de kaart zijn gezet. Het zo vaak niet uitlegbare, wordt uitlegbaar en voelbaar gemaakt. De vastelaovendfilm werd inmiddels door meer dan 38.000 mensen in de bioscoop gezien en op 8 februari vertoonde NPO 3 de film eenmalig in documentaire vorm. De huldiging van de nieuwe ‘Venlonaer van ’t jaor’ vindt plaats op vrijdag 1 juni in besloten kring, vanaf 18.30 uur in de parterre van het stadhuis.