Marion Koopmans verkozen tot Venlonaer van ’t Jaor 2021

De eretitel Venlonaer van ’t Jaor is toegekend aan Marion Koopmans, zo werd vrijdagavond bekend gemaakt in Nedinscoplein bij Omroep Venlo, waar zij te gast was. De bekende viroloog, geboren en opgegroeid in Steyl, werd gekozen uit de vele genomineerden. Koopmans wordt volgende week officieel gehuldigd als nieuwe Venlonaer van ’t Jaor.    

Het bestuur van de Stichting Venlonaer van ’t Jaor, bestaande uit zes personen die alle stadsdelen van de Gemeente Venlo vertegenwoordigen, heeft dus besloten dat Marion Koopmans zich Venlonaer van ’t Jaor 2021 mag noemen. Een uitverkiezing die meer dan terecht is, volgens voorzitter van de stichting, Toine Hazenbosch. “Zoals ieder jaar hebben we van alle nominaties die we binnen kregen, zorgvuldig de argumentaties gelezen. Door diverse inzenders werd Marion Koopmans voorgesteld vanwege haar bijzondere verdiensten voor de wetenschap en zeker ook de maatschappij als geheel tijdens de coronacrisis van de afgelopen jaren. In haar diverse publieke optredens bleek tevens dat zij, ondanks dat zij in Utrecht woonachtig is, nog altijd sterk verbonden is met de gemeente Venlo.”

Koopmans vertegenwoordigt zowel de nationale als internationale wetenschapswereld die niet besluit, maar op basis van scenario’s de politiek en de maatschappij een aantal keuzes voorhoudt die in dringende of moeilijke tijden gemaakt zouden moeten worden. Voornamelijk in de afgelopen jaren waarin het Coronavirus de wereld in zijn greep hield, is zij niet alleen een vooraanstaand maar ook een leidend wetenschapper gebleken. Naast haar bekende functie bij het RIVM, is Koopmans ook als adviseur betrokken bij de activiteiten van de WHO en de Europese Commissie op dit gebied.

Koopmans is hiermee de opvolger van Evert Thielen, die vorig jaar werd verkozen tot Venlonaer van ’t Jaor. De huldiging van de nieuwe Venlonaer van ’t Jaor, dit dan wel voor genodigden, vindt plaats in de parterre van het stadhuis op donderdag 3 november aanstaande. De burgemeester van Venlo, de heer Scholten, zal Koopmans dan de bijhorende onderscheiding en oorkonde overhandigen.