Buun

Venlonaer van 't Jaor 2018

De eretitel Venlonaer van ’t Jaor gaat dit jaar naar de ‘Buun’. De stichting cultuurhistorische publicaties is de uitgever van dit jaarlijks terugkerend tijdschrift. In 2018 bestond de Buun 25 jaar en deze jaaruitgave bevatte 45 artikelen over onder meer sport, muziek en cultuur binnen de Gemeente Venlo. De Buun geeft hiermee een uitstekend tijdsbeeld van Venlo in al zijn facetten. Er werden in totaal 55 verschillende kandidaten voorgedragen voor de jaarlijkse onderscheiding.

Het bestuur van de Venlonaer van ’t Jaor, bestaande uit zeven personen die alle stadsdelen van de Gemeente Venlo vertegenwoordigen, heeft besloten dat de Buun zich dus Venlonaer van ’t jaor 2018 mag noemen. Een uitverkiezing die meer dan terecht is, aldus voorzitter van de Venlonaer van ’t jaor, Toine Hazenbosch. “Het bestuur achter het tijdschrift, de stichting cultuurhistorische publicaties, bestaat uit zeven vrijwillige leden. Al jarenlang zetten zij zich in voor dit prachtige tijdschrift. De redactie, aangevoerd door hoofdredactrice Lean Hodselmans, bestaat daarnaast uit twaalf vrijwillig opererende leden. Deze groep staat garant voor de uitstekende kwaliteit van de Buun, inmiddels al 25 jaar. De Buun zet daarmee Venlo, zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen, in een uniek positief perspectief.”

Het eerste nummer van het tijdschrift werd uitgebracht in februari 1993. Destijds werd de Buun als een kwartaalblad voor historie, kunst en cultuur gepubliceerd. Vanaf 2000 werd overgegaan naar een jaaruitgave van de Buun en kregen ook andere onderwerpen zoals fotografie, literatuur en andere kunstvormen aandacht. De Buun wordt in alle stadsdelen van Venlo verspreid, maar heeft ook buiten Venlo de nodige abonnementhouders en bibliotheken die in het Venlose blad geïnteresseerd zijn. Het resultaat is dat er jaarlijks ruim 1200 exemplaren van de Buun worden gedrukt, die binnen de kortste keren zijn uitverkocht. De huldiging van de nieuwe ‘Venlonaer van ’t Jaor’ vindt plaats op donderdag  16 mei vanaf 18.30 uur in de parterre van het stadhuis, voor genodigden.