Rob Hodselmans, Pieter Kuijpers en Lex Uiting

Venlonaer van 't Jaor 2017

Het was een bijzondere bijeenkomst in de parterre van het Stadhuis. Daar werd vrijdag 1 juni jl. de titel ‘Venlonaer van ’t Jaor 2017’ uitgereikt aan de drie heren: Rob Hodselmans, Pieter Kuijpers en Lex Uiting. Zij vormen de kern achter de succesvolle vastelaovesfilm ‘Nao ’t Zuuje’.

Vorige maand werd reeds bekend dat de drie heren, ze noemen zichzelf ook wel een filmisch driespan, door het bestuur van de stichting Venlonaer van ’t Jaor zijn uitverkozen. Het driespan was samen verantwoordelijk voor het idee, de regie, camerawerk en productie van de succesvolle vastelaovesfilm die Venlo op een zeer bijzondere manier weergeeft en van grote promotionele waarde is geweest voor de stad. Afgelopen vrijdag was dan de daadwerkelijke uitreiking. Na een serenade van Koninklijk Philharmonisch Gezelschap Venlo, met in hun kielzog de oud-Venlonaeren van ’t Jaor, werd iedereen welkom geheten door stichtingsvoorzitter Toine Hazenbosch. Vervolgens was het woord aan burgemeester Antoin Scholten voor de officiële uitreiking met bijhorende medaille en oorkonde. Tussendoor was er een muzikale intermezzo van ‘Blackbird’ en was er een toespraak vanuit de familie van de laureaten.

Alle drie de heren hadden uiteraard zelf ook nog een speech voorbereid voor de aanwezigen en wisten op hun eigen wijze uitleg te geven aan de totstandkoming van het succesvolle project. Tevens werd bekend gemaakt dat ‘Nao ’t Zuuje’ een internationaal vervolg zal krijgen en in het Engels vertaald zal gaan worden. Het officiële programma werd afgesloten met een muzikale ode aan de film. Lex Uiting en Blackbird zongen samen de bekende titelsong van de film ‘Nao ’t Zuuje’. Een speciale akoestische versie, in zowel het Venloosch dialect als het Engels werd voor het eerst openbaar ten gehore gebracht en zorgde voor een kippenvel moment bij de aanwezigen.

Het was een bijzonder geslaagde avond die de aanwezigen nog lang zal bijblijven.